Tiernapoikakilpailu | Säännöt ja ohjeet

Tiernapoikakilpailut käydään rehdissä jouluntunnelmassa, ja ne ovat kaikille avoimet. Tiernapoikakilpailujen tarkoitus on edesauttaa tiernapoikaperinteen säilymistä ja kehittymistä.

Kilpailusarjat

 1. Tiernakaupungin perinnesarja
  Oululaisen perinteen mukainen yksiääninen esitys. Poikajoukkueille ja poikaäänille.
 2. Yleinen sarja
  Perinteinen neljän esittäjän tiernapoikaesitys, joka on pääsääntöisesti yksiääninen. Esitys noudattaa perinteistä tiernapoikaesityksen kulkua musiikin, dramaturgian ja asusteiden osalta.
 3. Mukaelmat
  Sisällöllisesti ja/tai musiikillisesti mukaeltu esitys.
  Mukaeltu esitys on perinnettä kunnioittava. Tiernapoikaesityksen tarinan, musiikin ja hengen tulee ilmetä selkeästi myös mukaelmasta. Esittäjien määrää ei ole rajoitettu.

Tuomaristo voi siirtää joukkueen esityksen perusteella toiseen sarjaan.

Lähteet
Tiernapoikaesityksen pääsääntöisen kulun, logiikan sekä tietoa asusteista voi tarkistaa seuraavista lähteistä:
- Rauno Myllylä: Tähti se kulukeepi: tiernapoikien tarina, WSOY 2003
- Myllyneva Sirpa, Myllylä Rauno, Takala Paula: Tiernapojat, Arktiset Valot 2003/2004
Tiernapoikaesityksen nuotteja ja sanoja voi tiedustella myös Tiernasäätiöstä.

Tuomaristo
Järjestäjä valitsee tuomaristoon 3-4 jäsentä. Yksi jäsenistä toimii puheenjohtajana. Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota laulun puhtauteen, näyttämölliseen toimivuuteen ja asusteisiin sekä muihin varusteisiin. Tuomariston arvioinneista ei voi valittaa.

Palkinnot
Jokaisen sarjan kolme parasta joukkuetta palkitaan:
I palkinto 2000 €, II palkinto 1000 €, III palkinto 500 €

Lisäksi kaikkien osallistuneiden ryhmien joukosta palkitaan:
- Vuoden Herodes, Murjaanien kuningas, Mänkki ja Knihti, jotka kukin palkitaan 200 eurolla.
- Tiernakaupungin lähettiläsryhmä
Huom. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee kertoa, jos ei halua tulla valituksi lähettiläsryhmäksi!

Ilmoittautuminen
Kilpailuun ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeella. Osallistuminen on maksutonta. Jos sarjaan ilmoittautuu paljon joukkueita, niin esikarsinta suoritetaan lauantaiaamuna. Asiasta ilmoitetaan erikseen ilmoittautumisajan umpeuduttua.

Kilpailun kulku
Joukkueiden esiintymisjärjestys ja tarkempi esiintymisaika ilmoitetaan ilmoittautumisajan umpeuduttua. Jokaisen joukkueen on saavuttava paikalle puoli tuntia ennen omaa vuoroa. Lämpiö on Rotuaarin lavan alakerrassa. Kilpailun kulusta lähetetään ohjeistus osallistujille.

Kilpailuympäristö
Kilpailu käydään ulkona Rotuaarin lavalla. Eri sarjojen joukkueet esiintyvät vuorotellen. Finaaliin pääsevien joukkueiden lukumäärästä päättää tuomaristo sarjakohtaisesti. Esiintyjille on varattuna 4 kpl headset –langatonta mikrofonia ja esitys vahvistetaan. Lisätietoja äänentoistosta voi tiedustella Tiernasäätiöstä.

Kilpailun jälkeen tuomaristo pitää tauon, jonka jälkeen ilmoitetaan tulokset. Kustakin sarjasta palkitaan kolme parasta.

Kuva- ja videomateriaali
Järjestäjä pidättää oikeuden käyttää kilpailusta otettua kuva- tai videomateriaalia tapahtuman ja Tiernakaupungin markkinoinnissa. Kilpailu voidaan myös lähettää suorana lähetyksenä internetissä.

Murjaanien kuningas

Tiernasäätiö on päättänyt, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita ja suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai
kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta
vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että rasistiseen
blackface’iin ei viitata. Katso Tiernasäätiön kannanotto.

Naisjoukkueet

Naisjoukkueilta ei edellytetä viiksien tai partojen maalaamista kasvoihin.


Järjestäjä: Tiernasäätiö

Kilpailuun liittyvät kysymykset voi lähettää yhteydenottolomakkeen kautta tai suoraan Tiernasäätiön hallituksen puheenjohtajalle Heikki Viertolalle, heikki(at)viertola.net