Tiernapoikaperinne

Ensimmäiset merkinnät tiernapojista Oulussa löytyvät jo vuodelta 1873:

"Niinsanotut 'tiernapojat' ovat tänäkin talwena, kuten tawallisesti ennenkin joulujuhlina, ahkerasti pyörineet ihmisten owilla temppujansa näyttelemässä. Tuota tapaa emme juuri tahtoisikaan moittia, kun waan heidän käytöksensä muutoin olisi sellainen kuin sen olla pitäisi. Mutta kun kuulee mitä ilweitä, niinpä häwittömyyksiäkin he kuljeskellessaan harjoittawat, niin olisipa suotawa, että heidän retkeilemisensä wasta tulisi estetyksi ja joulujuhlan pyhyys ja puhtaus ainakin sille suunnalle suojelukseen otetuksi."
Oulun Wiikko-Sanomat 11.01.1873

Tiernapoikaperinne on kulkeutunut Oulun seudulle Euroopasta Ruotsin kautta siellä opiskelleiden mukana. Täällä perinne on elänyt vahvana nykyvuosiin saakka.

Kaupunkilaiset muistelevat usein menneiden vuosien tiukkoja reviiritaisteluita, sekä sitä jännitystä, kun lupaa laulamiseen haettiin poliisilaitokselta, aina 1970-luvulle asti. Tiernapoikaesityksessä keskeisessä roolissa on tähti, ja usein reviiritaisteluissa pyrittiinkin jollain keinoin vahingoittamaan toisen ryhmän tähteä. Kodeissa kiertämisen sijaan ryhmät esiintyvät nykyisin enemmän ravintoloissa, tapahtumissa tai yksityisissä tilaisuuksissa. Nykyisin myös koulujen rooli tiernapoikaperinteen vaalijana on korostunut.

Nykyisin nahinoista on päästy arvokkaampaan mittelöön. Jo vuodesta 1933 Oulussa on järjestetty tiernapoikakilpailu. Alkujaan kilpailun järjesti Oulun radioyhdistys ja vuodesta 1987 Oulun Liikekeskus ry, viime vuosina yhteistyössä Tiernasäätiön kanssa.

Tiernasäätiö perustettiin Ouluun vuoden 2005 marraskuussa kehittämään ja ylläpitämään kaupungin vahvaa tiernaperinnettä. Säätiön tarkoituksena on kansainvälisen ja paikallisen tiernaperinteen vaaliminen ja kehittäminen sekä Tiernakaupunki Oulun tunnetuksi tekeminen.